Hälytysosaston henkilöstöllä on mahdollisuus kouluttautua alla olevan koulutusjärjestelmän peruskursseilla, sekä erikoistumaan pelastuksen eri osa-alueisiin.
PALOKUNTIEN PERUSKOULUTUS
Kurssit on suoritettava järjestyksessä ja seuraavalle kurssille siirtyminen edellyttää edellisen kurssin hyväksyttyä suorittamista.
Palokunnan hälytysosaston jäseneksi liittyneelle järjestetään perehdytyskoulutus oman palokunnan toimesta. Hänen toimiessaan hälytysosaston koulutuksessa hänestä käytetään nimitystä sammusmiesharjoittelija. Koulutukseen voidaan ottaa vähintään 16 vuotta täyttänyt terve, henkiseltä ja ruumiilliselta kunnoltaan tehtävään sopiva henkilö.
Sammutustyökurssin hyväksytysti suorittaneesta henkilöstä käytetään nimitystä nuorempi sammutusmies.
Sammutustyökurssin ja savusukelluskurssin suorittaneesta käytetään nimitystä sammutusmies.
Miehistön peruskoulutuksen hyväksytysti suorittaneesta henkilöstä käytetään nimitystä vanhempi sammutusmies. Tällöin on oltava suoritettuina seuraavat kurssit: sammutustyökurssi, savusukelluskurssi, palokuntien ensiapukurssi ja pelastustyökurssi sekä lisäksi yksi seuraavista kursseista: ensivastekurssi, pintapelastuskurssi, vaarallisten aineiden kurssi tai öljyvahingontorjuntakurssi.
Yksikönjohtaja -koulutus valmentaa pelastusyksikön johtajana toimimiseen. Koulutusta järjestetään alueellisesti pelastusliittojen toimesta.
Sopimuspalokunnan päällikkö -koulutukseen hakeutuvalla täytyy olla hyväksytysti suoritettuna kaikki ne sivutoimiselta ja vapaaehtoiselta henkilöstöltä vaadittavat aikaisemmat kurssit, jotka edellyttävät pääsyä yksikönjohtajakurssille. Koulutuksen järjestää Pelastusopisto tai Helsingin pelastuslaitoksen Pelastuskoulu.
Ennakkoon vaadittavat suoritukset: Palokunnassa annettu perehdyttäminen; palokunta yleisesti, työturvallisuus, ajoneuvot ja kalusto, viestivälineet, hätäensiapu, ajoneuvopumput ja ruiskut, hengityssuojaimet, armatuurikalusto, tikaskalusto, sammutteet, valaisinkalusto, naru- ja köysikalusto, pelastus- ja raivausvälineet, toimintaohjeet.
On miehistön ensimmäinen peruskurssi, jonka jälkeen palokuntalaiset tietävät palo- ja pelastustoimen paikallisjärjestelyt, palon sammuttamisen taktiset ja tekniset perusteet, sekä osaavat toimia sammutusmiehen tehtävissä alkuselvitysohjeen mukaisissa selvityksissä.
Ennakkoon vaadittavat suoritukset: Palokunnassa annettu perehdyttäminen
SAVUSUKELLUSKURSSI
On miehistön toisena käytävä peruskurssi, jonka jälkeen palokuntalaiset tietävät savusukeltajan turvallisuutta vaarantavat tekijät, osaavat savusukellustekniset perustoiminnot, sekä pystyvät toimimaan savusukellusparin jäsenenä.
Savusukelluskurssi vaaditaan savusukellustehtävään osallistuvilta. Kurssille on pääsyvaatimuksena sammutustyökurssin hyväksytty suoritus, hyvä kunto ja 18 vuoden ikä.
Savusukelluksella tarkoitetaan paineilmahengityslaitteiden ja asianmukaisten suojavarusteiden avulla tehtävää sammutus- ja pelastustyötä, joka edellyttää tunkeutumista palavaan ja rajattuun sisätilaan, jossa on savua. Palavan rakennuksen katolla tapahtuva työskentely paineilmahengityslaitetta käyttäen rinnastetaan savusukellukseen (pelastussukellusohje).
PALOKUNTIEN ENSIAPUKURSSI
Keskeiset alueet opetuksessa ovat hätätilapotilaan kohtaaminen ja tunnistaminen, peruselvytys ja tajuttoman potilaan ensiavun järjestäminen, sekä vammapotilaan ensiavun perusteet.
Ensiapukurssi antaa perusvalmiudet kohdata ja tunnistaa hätätilapotilas. Kurssin käynyt osaa huolehtia hätätilapotilaan peruselintoiminnoista ensiavun keinoin pelastusyksikön tavanomaisella ensiapuvarustuksella.
Pelastustyökurssi sisältää 20 opintotuntia, joka jakautuu 14 teoriatuntiin ja 6 harjoitustuntiin.
Ennakkoon vaadittavat suoritukset: Sammutustyökurssi ja 18 vuoden ikä.Kurssin tavoitteena on antaa pelastustoimintaan ja tieliikennepelastamiseen liittyvät perusvalmiudet.
Kurssin suorittanut palokuntalainen osaa toimia yksikönjohtajan ohjeiden mukaisesti tavanomaisissa pelastustehtävissä.
Öljyvahingon torjuntakurssi (20 opintotuntia) jakautuu 7 oppi- ja 13 harjoitustuntiin.
Öljyvahingon torjuntakurssin käytyään koulutettava osaa yksikön jäsenenä käyttää öljyntorjunnan peruskalustoa ja -välineistöä ja hänellä on kyky ylläpitää ja kehittää öljyntorjunnassa tarvittavia taitoja.
Ennakkoon vaadittavat suoritukset: Sammutustyökurssi, savusukelluskurssi sekä savusukelluskelpoisuus.
Vaarallisten aineiden kurssi käydään vaihtoehtoisena öljyvahingontorjuntakurssin kanssa. Kurssin jälkeen palokuntalaiset tuntevat vaarallisten aineiden luokittelun, vaarat ja suojautumisen perusteet, sekä pystyvät toimimaan pienissä vauriotilanteissa kokeneemman pelastussukeltajan parina.
Tämä opetuspaketti auttaa palokuntia järjestämään oman pintapelastuskoulutuksensa ja antaa riittävät valmiudet turvalliseen pintapelastukseen.
Kurssi täydentää ensiapukurssin antamia valmiuksia ja sen keskeisiä alueita ovat porrastetun ensivastejärjestelmän toimintaperiaatteet erilaisissa ensivastetilanteissa.
PALOKUNTIEN TURVALLISUUSVIESTINTÄKURSSI
Kurssin pituus on 20 opintotuntia
Kurssin tavoitteet ovat:
Kurssin jälkeen oppilas
•tietää, miksi turvallisuusviestintää toteutetaan
•tietää keskeiset turvallisuusviestinnän teemat
•tietää tiedottamisen keskeiset periaatteet turvallisuusviestinnän järjestämisessä
•tuntee erityisryhmien tarpeet turvallisuusviestinnässä
•osaa tehdä käytännön järjestelyt opetustilaisuutta varten
•osaa esiintyä ryhmän edessä
•on motivoitunut turvallisuusviestijä
Ennakkoon vaadittavat suoritukset: Palokuntien perehdyttäminen.
Kurssi on peruskoulutusjärjestelmän uusin kurssi ja se on vaihtoehtoinen Öljyvahingontorjunta-, Vaarallisten aineiden-, Pintapelastus- ja Ensivastekurssien kanssa.
Kurssia suositellaan erityisesti turvallisuusviestinnästä kiinnostuneille hälytys-, nais-, ja veteraaniosastojen jäsenille.
•Turvallisuusviestintäkurssi
SOPIMUSPALOKUNNAN PÄÄLLIKKÖKURSSI
Sopimuspalokunnan päällikkökurssi, 4op